01.29. Despre Diogene și lipsa rușinii; despre sexualitate

Zilele trecute am mai căutat să citesc pe Wikipedia despre Diogene din Sinop (am aflat și cu cine poate fi confundat – mai există Diogene Laertius, care este chiar un cronicar al lui Diogene din Sinop). M-am obișnuit deja ca versiunea wikipedia în limba engleză să fie mai completă decât cea în limba română 😦

O învățătură importantă pe care o dă Diogene este cea referitoare la lipsa rușinii – referitoare la corpul nostru, si îndeosebi la anumite organe ale acestuia și la funcții naturale ale acestora. Pe vremea aceea, cu cca 2400 de ani în urmă, Diogene considera că îmbrăcămintea este un moft – atunci când îmbrăcămintea era constituită în principal din sandale și togă (!) – și făcea exerciții de a-și obișnui corpul cu căldura vara – se tăvălea în nisipul fierbinte de pe plajă, și cu frigul iarna – se tăvălea în zăpadă.

Societatea actuală ne spune că copiii nu trebuie să ne vadă dezbrăcați, și în niciun caz făcând sex, pentru că, vezi doamne, ar fi șocați psihologic. Dar cauza acestui șoc psihologic este chiar societatea actuală, care ne-a învățat să ne prezentăm copiilor ca niște ființe asexuate. Dacă copiii ar vedea încă de mici părinții având comportament sexual, nu ar fi deloc șocați psihologic. Toate animalele fac sex în prezența puilor, și niciun pui nu este șocat psihologic de acest lucru !

Îmi aduc aminte că băiatul meu m-a întrebat prima oară despre sex pe la 14-15 ani, și eu, bazându-mă pe ce ne spune societatea, i-am spus că vom vorbi serios atunci când face 18 ani. Când a făcut 18 ani și am vrut eu să vorbesc cu el, am constatat că știa deja mai multe ca mine… 🙂

Cred că religia a avut / are un rol important în crearea acestui sentiment de rușine față de corpul nostru, deși, culmea, tot ea ne spune că acest corp a fost creat de Dumnezeu !?

Și nu este exclus ca aceste sentimente de rușine, precum și tot felul de alte inhibiții induse, să stea la baza disfuncționalităților sexuale în creștere cu care se confruntă societatea de astăzi.

Este cunoscut faptul că inhibarea pornirilor sexuale poate duce la manifestări sadice și masochiste, deci la comportament violent care afectează de asemenea societatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s