Despre etichetare și scientologie

Un alt mecanism al intelectului de a „rezolva” o problemă este de a pune o etichetă, de a da un nume. Avem iluzia că dacă am pus nume la ceva, cunoaștem acel ceva. Un exemplu absolut banal – o frunză. Ne uităm la ea și îi spunem „frunză”, și credem că dacă i-am dat un nume știm totul despre ea. În realitate extrem de puțin oameni știu cu adevărat tot ce se petrece într-o frunză – de fapt nu cred că există cineva care să știe.

Am observat acest mecanism de etichetare foarte pregnant în cazul scientologiei, dar și al altor mișcări care nu sunt aprobate de „politica oficială”, de exemplu Noua Medicină Germană. Vreau să spun câte ceva despre scientologie. Nu am nicio legătură cu ei, nu cunosc nimic din interior, dar extrem de mulți oameni care nu știu absolut nimic despre asta, nu au citit nimic, doar au auzit câte ceva la mâna a doua sau a treia, se grăbesc să îi eticheteze în fel și chip. Personal, am citit câteva materiale din cele care există în „Freezone”, și am descoperit câteva exerciții foarte utile – cum să faci să-ți treacă o durere de cap, cum să deblochezi energiile de-a lungul coloanei vertebrale, cum poți să te vindeci mai repede după o lovitură etc. Citind cărțile Pilotului (The Pilot) – Self Clearing, Super Scio – am descoperit multe tehnici utile de auto-curățire psihică, dar și faptul că e posibil să avem o istorie (extra)galactică de sute de milioane de ani.  De asemenea, Dennis Stephens cu metoda lui de a atinge Nirvana, TROM (The Resolution Of Mind), pe care o apreciez și mi se pare că are rezultate, a plecat tot de la scientologie, el cunoscându-l personal pe L. Ron Hubbard.
În final contează ce funcționează și ce nu funcționează. Dacă o metodă funcționează și are rezultate (uneori cu adevărat miraculoase), mie personal mi se pare că sunt dator să-i acord atenție.

Anunțuri

12 gânduri despre “Despre etichetare și scientologie

 1. Știi ce este ciudat?! Spui despre faptul că intelectul este folosit impropiu în domeniul relaților (nu cu aceste cuvinte), dar prin tot ceea ce afirmi că faci, dai putere de control intelectului?! MARTORUL este absent pentru tine, cihar dacă el nu este cu adevărat absent, este doar ignorant.

  Apreciat de 1 persoană

  • De acord, cu câteva observații. Nu am spus nimic despre intelect în domeniul relațiilor. Nu am pretenția că sunt ceea ce nu sunt. Nu sunt un iluminat, sunt doar un om care caută răspunsuri, și care încearcă să observe onest în jurul lui, care încearcă să nu se mai mintă.

   Apreciat de 1 persoană

   • Iluminarea nu este un scop în sine, este imaginația celor care nu cunosc…normalitatea, dar o caută acolo unde nu este. Nu trebuie să fii decât ceea ce ești, adică…iluminat. A fi om este suficient…nu ”doar” un om. Răspunsurile stau în întrebări, dacă acestea sunt corecte și răspunsurile vor fi astfel. De unde știi că te minți?! Dacă ai ști…nu te-ai mai minți.
    Așa este nu ai spus despre intelect în domeniul relaților, dar ai intuit că pune etichete în ORICE domeniu. Eu am fost mai explicit, am despărțit apele.
    Ar trebui să fi ceea ce EȘTI, chiar să pretinzi. Este un drept.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Technicile de tot felul, au răsărit ca ciupercile după ploaie. Am făcut și eu tehnică radiantă, mi-a plăcut și am avut succese. Am observat însă că și neintenționat, am putut să manipulez chiar dacă a fost manipulare pozitivă. Lucru ce mi-a displăcut enorm și m-a surprins în egală măsură.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Nu sunt măiastră în cuvinte dar încerc cumva să-ți așez următoarele: expresia „a-i păsa” cuiva mă sâcâie, mai ales în teme de gen spiritual.„ Îmi pasă” indică automat interlocutorului meu un aer ușor de superioritate (în timp ce ție nu-ți pasă, mie da, de ex.). Dacă mie îmi pasă de pacient, client, îi recunosc, lipsa de suveranitate (ceea ce nu este corect). Cu cât mă apropii -de persoana care îmi cere sprijinul- mai neutru (fără să-mi pese, fără o intenție anume/de a vindeca, curăța, echilibra) cu atât șansele să fac o greșeală sunt mai mici. Iar pentru mine șansa să cad în capcana fină a egoului,-care la vindecători, terapeuți este mai perfidă decât la alții căci se asunde dibace în spatele binelui- este mai mică. Habar nu am dacă am reușit să-ți transmit ce simt. Da, amu așe-i și las așa. Nu te mai bâzâi. Drum bun să ai. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s